4G NETWERK | HOE WERKT HET?

30 Aug

In de wereld van mobiel internet hoor je de laatste maanden niets anders dan ‘4G’. Alle grote providers hebben het erover, ‘rollen het uit’ en maken hun netwerken 4G-klaar. Maar wat betekent nu eigenlijk 4G? En wat houdt het in dat we straks 4G op onze smartphones hebben? Wij zochten het voor je uit.

4G – de vierde generatie

In telecommunicatie voor mobiele telefoons is 4G, ofwel: fourth generation, de opvolger van 3G, de huidige standaard voor mobiel internet. Dat betekent dat je met 4G sneller internet hebt op mobiele telefoons, laptops en andere mobiele apparaten. Gezegd wordt dat 4G een praktische snelheid heeft van zo’n 12,5 MB (megabyte) per seconde als je in de trein of auto zit en 125 MB wanneer je stilstaat of wandelt. In landen waar 4G al volledig is ingevoerd, worden snelheden bereikt die in ieder geval vijf keer sneller zijn dan 3G.

4g netwerk

Vanaf 2014 zullen mensen vaker op het internet actief zijn via een mobiel apparaat dan via hun desktop pc (bron: Wikipedia).

Waarom 4G?

Verwacht wordt dat vanaf ongeveer 2014 meer mensen gebruik zullen maken van mobiel internet dan van internet via een desktop computer. Steeds vaker wordt internet gebruikt vanaf een telefoon, tablet of laptop. De verwachte toename zal ertoe leiden dat 3G niet langer toereikend is om al deze data aan te kunnen. Om het toenemende internetverkeer aan te kunnen is 4G ontwikkeld.

4G en LTE (Advanced)

Om ervoor te zorgen dat je soepel kunt surfen op het internet en data kunt down- en uploaden heb je een ‘high performance’ overdrachtsysteem nodig. Dit systeem kan pakketjes met data als spraak, audio en video snel en goed vervoeren. Het meest gebruikte systeem is op dit moment LTE: Long Term Evolution. 4G-internet werkt alleen optimaal op de opvolger van dit systeem: LTE Advanced.

4g internet

LTE Advanced biedt de mogelijkheid om allerlei verschillende soorten data te verwerken waaronder tekst, audio en video.

4G in Nederland

Op dit moment heeft 50% van Nederland toegang tot het 4G-netwerk. Stap voor stap wordt toegewerkt naar een landelijke dekking. Het doel is om 4G in maart 2014 voor iedereen beschikbaar te laten zijn. Of je dan ook daadwerkelijk gebruik kan maken van het netwerk, ligt aan je telefoon en het abonnement dat je hebt. Bij sommige providers mag je gewoon gebruik maken van 4G, bij anderen betaal je extra.

Heb jij de juiste telefoon?

Niet alle huidige telefoons zijn geschikt voor 4G. We geven een overzicht van telefoons waarvan bekend is dat ze gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk:

 • Samsung Galaxy S4 (Android 4.x)
 • Samsung Galaxy S III 4G (GT-i9305) (Android 4.x)
 • Samsung Galaxy Express 4G (Android 4.x)
 • Sony Xperia Z 4G (Android 4.x)
 • Sony Xperia SP 4G (Android 4.x)
 • Nokia Lumia 920 (Windows Phone 8.0)
 • Nokia Lumia 820 (Windows Phone 8.0)
 • BlackBerry Z10 (OS10)
 • BlackBerry Q10 4G (OS10)
 • HTC One 4G (Android 4.x)
 • HTC One SV 4G Android 4.x)
 • Huawei Ascend P1 LTE (Android 4.x)
 • ZTE Grand Era LTE (V9800) (Android 4.x)

Voor Apple gebruikers is er minder goed nieuws: huidige iPhone-toestellen ondersteunen LTE Advanced (nog) niet. Hier wordt echter aan gewerkt; elke dag stromen nieuwsberichten binnen met de laatste iPhone en 4G geruchten binnen. Wie weet kunnen binnenkort ook de nieuwste iPhones gebruik maken van 4G.

Source: http://4gspecialist.wordpress.com/2013/08/30/4g-netwerk/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: