Pico-cellen krijgen meer ruimte

31 Jan

Bedrijven en particulieren met een eigen klein gsm-netwerk (private GSM) kunnen dit blijven gebruiken. Dat heeft Agentschap Telecom besloten. Er komt ook vanaf 26 februari meer frequentieruimte voor deze netwerken beschikbaar.

Sinds 2009 kan iedereen zonder vergunning een eigen laagvermogen basisstation voor mobiele telefonie gebruiken in de 1800 MHz-band. Dit werkt via GSM-picocellen, kleine zenders met een bereik van enkele tientallen meters. Picocellen kunnen bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de vaste bedrijfstelefooncentrale. Voordeel is dat medewerkers op eigen terrein zonder kosten met hun GSM kunnen bellen via de vaste telefooncentrale.

Eén van de voorwaarden was dat het gebruik gemeld werd bij Agentschap Telecom. In drie jaar tijd zijn er ruim 3.000 van deze GSM-basisstations geregistreerd, onder meer bij grote bedrijven, in ziekenhuizen en in verzorgingstehuizen. De regeling was bij wijze van proef ingesteld tot 26 februari 2013. Vanwege het grote succes heeft het ministerie van Economische Zaken besloten het vergunningsvrije gebruik voort te zetten. De registratie was ook bedoeld om te peilen of er behoefte aan was.

In de eind vorig jaar geveilde 1800 MHz-band is 5 MHz aan ruimte vrij gehouden voor kleine GSM-netwerken. Deze frequentieband is geschikt voor alle mobiele GSM-telefoons. Tot nu toe was hier nog 2,5 MHz voor beschikbaar. Vanaf 26 februari 2013 hoeft het gebruik van deze basisstations ook niet meer gemeld te worden. Door de extra ruimte die beschikbaar is gekomen, wordt het waarschijnlijk in de loop van 2013 ook mogelijk om 3G en 4G (mobiel breedband internet) toe te passen.

Nederland is volgens het AT een van de weinige landen ter wereld waar kleine GSM-netwerken gratis en zonder vergunning gebruikt mogen worden. Het gebruik kan alleen binnen een gebouw, eenmaal buiten het eigen gsm-netwerk kan de telefoon automatisch overschakelen op de eigen mobiele-telefonieprovider

Door het vergunningsvrij maken van een deel van de 1800 MHz-band ontstaat er volgens AT ruimte voor nieuwe toepassingen voor mobiele communicatie. Partijen kunnen hiervoor innovatieve diensten ontwikkelen. In Nederland is al zichtbaar dat er niet alleen veel kleine gsm-netwerken ontstaan, maar dat er ook bedrijven zijn of komen die voor deze nichemarkt netwerken ontwikkelen.

De voorwaarden voor het vergunningsvrij gebruik van een deel van de 1800 MHz-band zijn te vinden op de website van Agentschap Telecom, onder het onderwerp GSM-picocellen.

Source: http://www.telephorum.org/portal/1520/pico-cellen-krijgen-meer-ruimte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: